Historien 1994 – 2003

Skrevet av Terje Sagen og Rolf Rasmussen

Gjerdrum Amatørteater ble dannet høsten 1994. Brita Bilben og Mette Håland var sammen med Torhild Thorstensen de første initiativtakerne. De hadde hatt barn med i Skedsmo Amatørteater, og hadde en del ting de ønsket å forbedre (stort miljø, lange øvelser, uplanlagte sene kvelder).

Torhild hadde ansvar for regi og instruksjon til første forestilling. Mette Kroken og Lillian Skoglund var tidlig med i styret. Virksomheten var preget av lite penger (gjøre alt selv, billigst mulig). Medlemstallet var rundt 20. Mens foreldrene lagde kulisser og lærte seg å legge teatersminke og sy kostymer, øvde ungdommene målbevisst på scenen. I mars 1995 kunne gruppa vise sin første oppsetning «Den fillete dokka«. Forestillingene samlet fulle hus på Bøndernes.

Til Aristokattene leide de inn Nina Langfeldt som instruktør, og på de to neste forestillingene var Fridtjof Laupstad med. Gjennom «Aristokattene» i 1996 med krevende dyresminke og «Visst spøker det» i 1997 med store utfordringer til lyd og lysgruppa, opparbeidet gruppa seg stadig mer kompetanse på ulike områder. Det var ingen tvil om at teatergruppa i Gjerdrum var kommet for å bli!

Mange følte at skuespillerne nå var klare for større utfordringer, og valget falt på Shakespeares «Stor Ståhei for Ingenting«, framført som musikal. Selv om publikumsframmøtet ikke ble like bra som tidligere, ble forestillingene en suksess med svært god omtale i pressen. De unge skuespillerne taklet utfordringene med krevende tekst og klassisk musikksjanger på en imponerende måte. De følte at nivået nå var hevet.

Oppsetningen i 1999: Jeg nøyer meg med å sitere Jan Rudolf Pettersen i Romerikes Blad 14.mars: «Hadde jeg hatt hatt, hadde jeg revet den av meg for den teaterkunsten ungdommene i Gjerdrum Amatørteater presterer med sitt nye stykke «Tor med Hammeren«. I tillegg til skuespillerne var det vel kulissegruppa som denne gangen fikk den største utfordringen i forhold til utvikling og kompetanse. Bøndernes Hus ble forvandlet til en stor scene hvor publikum ble en del av miljøet i Åsgard og Jotunheim.

Oppsetningen i 2000, Skjønnheten og Udyret, var til da GAT sin største oppsetning, og ble en stor suksess som gikk for fulle hus. Manuset var skrevet av Herman Bernhoft og originalmusikk av Anders Gjertsen og Amund Pedersen.

Oppsetningen i 2001 «Askepott,» ble spilt i Gjerdrums nye Kulturhus. De aller fleste kjenner til eventyret om den fattige jenta med den onde stemoren og de to slemme stesøstrene, som ved hjelp av noen gode venner og litt magi til slutt får sin drømmeprins. Men når Gjerdrum Amatørteater åpnet dørene for sitt publikum i mars 2001, var det i tillegg duket for presentasjonen av en rekke uforglemmelige karakterer, i en magisk verden full av overraskelser. «Askepott» engasjerte hele 75 barn og unge, og er Gjerdrum Amatørteaters største satsning noen sinne.

Herman Bernhoft sto for regi og manus, Jannicke Evjebråten regiassistent og koreografi. Anders Gjertsen, Geir Havenstrøm, og Åsmund Devold hadde skrevet og produsert musikken. I samarbeid med foreldre og skuespillere skapte de en helhetlig ramme av kostymer, kulisser, musikk og dans. «Askepott» var en suksess og en opplevelse man ikke vil glemme.

Høsten 2001: GAT vil for første gang sette opp en kabaret. Forestillingen er GAT sitt bidrag til åpningen av Gjerdrum Kulturhus. Kabareten er skrevet av Herman Bernhoft og Jannicke Evjebråten.

Musikken er skrevet av lokale krefter, Geir Havenstrøm og Åsmund Devold, men de bruke også kjente komponister .

Fra forhåndsomtalen:
– GAT vil fremføre en spektakulær forestilling med mye moro.
– GAT har tidligere vist at de kan fremfør fremragende forestillinger, og kabareten «2001 – en grom – kabaret» vil bli en opplevelse alle vil snakke om og man sent vil glemme!
– Stykket fremføres av nåværende og tidligere GAT medlemmer, og musikken blir «Live».

Herman Bernhoft – Noen ord om «2001 – en grom-kabaret»:
I Stanley Kubricks udødelige klassiker «2001 – en romodyssé» som tittelen på kabareten henspiller på, forestiller regissøren seg hvordan det nye Milleniumet vil se ut. Vel, nå er vi her og ting ble ikke helt som forventet. I «2001 – en grom kabaret» gir vi i Gjerdrum Amatørteater et sarkastisk syn på verdenen og hvordan vi lever i musikken, media og menneskene.

Egil Kopperud, Prosjektansvarlig:
GATs bidrag til åpningen av Kulturhuset i Gjerdrum har fått navnet «2001 en grom-kabaret». Dette sier ganske mye om hva GAT som gruppe med forfatterne, instruktørene og regissørene Herman Bernhoft og Jannicke Evjebråten og deres skuespillere har lyst til å presentere for bygdas og Romerikes innbyggere. Samtidig sier det noe om hvor betydningsfullt det er for en gruppe så GAT å få tilgang til et bygg med de fasiliteter som det nye Kulturhuset i Gjerdrum representerer. Uten de mulighetene som bygdas nye storstue representerer, er det tvilsomt om dette prosjektet med dets ambisiøse målsetting hadde latt seg realisere.

Nå står imidlertid huset der og «2001 – en grom-kabaret» blir GATs hyllest til alle de som på ulike måter har bidratt til å realisere denne ypperlige arena. Kulturhuset var i utgangspunktet et ambisiøst prosjekt for en liten kommune som Gjerdrum. GAT har derfor også satt seg ambisiøse mål med sin kabaret som skal spilles i forbindelse med åpningsmåneden – dette skal nemlig bli den forestillingen alle vil snakke om i lang tid etterpå – ikke bare i Gjerdrum, men også langt utover Romeriks-distriktet for øvrig.

Ensemblet vil denne gang bestå av skuespillere som gjennom årene har vært med på tidligere produksjoner i GATs regi. Forfattere, instruktører og regissører er de talentfulle og meget dyktige kunstnerne Herman Bernhoft og Jannicke Evjebråten som også flere ganger tidligere har tryllet fram suksessforestillinger med GAT og den unge skuespillerstaben. Det musikalske ansvaret ivaretas av ikke ukjente Geir Havenstrøm med meget god støtte og medvirkning fra Åsmund Devold, Gjerdrums store musikalske multitalent. Forestillingen vil for øvrig bli gjennomført med levende musikk. Prosjektleder og produsent for kabareten er Egil Kopperud.

Øvelsene har tatt til og stemningen er iferd med å bygge seg opp. Det bildet skuespillerne har i hodet akkurat nå og som driver dem framover mot premieren – er lyd- og scenebildet fra åpningsnummeret som vil bli en kaskade av lyd, lys, sang, musikk og dans aldri tidligere presentert fra noen scene i Gjerdrum og trolig heller aldri fra noen scene på Romerike.

«2001 – en grom-kabaret» vil bli en kjempeopplevelse for publikum og for alle som på en eller annen måte er involvert i prosjektet.

Våren 2002: Alvedalen
Her gjengir vi foreløpig bare et utdrag av programmet for fantasistykket «Alvedalen»:
– den onde Spidell har tatt makten i Alvedalens vinterrike og stjålet våren
-Spidell vil nå ta makten over alle årstidene slik at hun kan styre hele Alvedalen
– for å få våren tilbake og gi de rettmessige tronarvingene tilbake sine riker, må de andre alvene ha hjelp
– i vår verden våkner Agnete på 16-årsdagen sin til en vanlig dag. Enn så lenge…

Høsten 2002: Dagen er ikke helt den samme
En kabaret som i sin helhet ble drevet frem av Herman Bernhoft og Christiane Eikli Lier. Markedsmessig ble denne oppsetningen tilbudt også som en kombinasjon med julebord på Raumergården Hotell.

Vinteren 2003: A Shot in the Dark.
En milepel i GATs historie – for første gang et stykke som var 100% skapt av egne krefter!

Våren 2003: Forhekset.
Ur-premiere på Tor Åge Bringsværds manus, i regi av Nina Langfeldt. En stor oppsetning som også involverte Gjerdrum Bygdekor.

… og den helt nære historien gjenstår ennå å skrive…